Ga naar hoofdinhoud

Oostenwind: Eerste kennismaking met de Windrose EV

Terwijl veel Westerse fabrikanten moeite hebben om (voldoende) elektrische trucks productieklaar dan wel geleverd te krijgen, dook deze lente ineens Windrose op. Windrose zegt u? Ja, een geheel nieuw Chinees merk met grote ambities, ook voor de West-Europese markt. TTM.nl maakte kennis met Windrose en de mensen er achter. [INHOUD | INDEX TTMnl2024_2_66]

Opeens was de Windrose EV er. Hij reed in Frankrijk al voor Decathlon en in België wist Windrose Technology, zoals het bedrijf officieel heet, Gilbert de Clerq te strikken als pilotklant. De haven van Antwerpen werd bekeken en Windrose werd en passant hoofdsponsor van de basketbalploeg Antwerp Giants. Ondertussen deed de voor een Chinees bijzonder openhartige en benaderbare CEO Wen Han veelvuldig het woord in de spotlights en de media.

Pioniers

Kortom, Windrose wil zich laten zien. En als TTM.nl de kans krijgt om met zowel de fabrikant als het voertuig kennis te maken in Pijnacker, zeggen we daar geen nee tegen. Plaats van handeling: het bedrijfsterrein van H.N. Post & Zn. Eerder die week heeft Windrose al kennisgemaakt met de e-pioniers van Breytner in Rotterdam. Marie-José en Jeroen Baartmans van Breytner zijn er nu ook weer, met Dé en Marco Post van H.N. Post. De neven hebben samen zes e-trucks en bouwen aan een laadplein dat in de toekomst plek moet bieden aan 30 tot 50 elektrische trucks.

Tesla-kloon

Terwijl binnen Windrose kennismaakt met de transportbedrijven, komt buiten de Windrose EV truck voor het pand tot stilstand. En je kan er lang of kort over praten: de Windrose lijkt wel erg op de Tesla Semi. “Dat weten we en dat is niet erg. We zien de Tesla Semi ook als onze voornaamste concurrent”, vertelt Eric Gauthier, verantwoordelijk voor de uitrol van Windrose in Europa. “Europese truckfabrikanten? Die kunnen met hun e-trucks niet wat wij wel kunnen.” Daarmee lijkt Gauthier hoog van de toren te blazen, dus laten we de truck die buiten staat dan maar eens gaan bekijken. Het is allereerst een lang en hoog voertuig. De truck zelf is 3,90 m hoog en 8,10 m lang. Na de al lange cabine komt er ook een chassis met in totaal drie assen. Op de achterste twee zitten elk twee elektromotoren, die goed zijn voor een piekvermogen van 1400 pk. Dat is ontegenzeggelijk meer dan welke Europese e-truck ook. Het accupakket bestaat uit 3 stacks van elk twee accumodules, goed voor zes modules in totaal en 729 kWh bij een voltage van 800 V. Het accupakket, aangeleverd door een externe leverancier, is goed voor 670 km actieradius bij een totaalgewicht van 49 ton. Dat zijn indrukwekkende cijfers. Maar ook Tesla schermt met indrukwekkende cijfers, maar dat heeft nog altijd het gewicht van haar trekker niet vrijgegeven. “Wij zijn beter dan Tesla”, zegt Howard Huang van Windrose nog maar eens. Hij troont de Windrose EV en ons mee naar de weegbrug bij Renewi, een paar straten verderop. Een gewicht van 11 ton, dat vergelijkbaar is met Europese e-trucks, al zijn dat dan 4×2 configuraties. Daarbij is Windrose ook nog eens erg trots op de weerstandscoëfficient van haar e-truck, die met 0,275 flink lager is dan die van de Semi (0,36).

Bed

De cabine  van de Windrose EV is groot. We pakken het meetlint er even bij en meten 280 cm lengte, 220 cm breedte en 245 cm hoogte. Het bed, met een dun matras, is 88 cm breed. Er is nu optioneel een tweede stoel gemonteerd. Tegen de achterwand zien we drie grote kasten. Onder de schuine voorruit is er een redelijk breed dashboard, met voldoende opbergruimte en minimaal aantal knoppen. Wel zien we veel schermen. Een instrumentdisplay recht achter het stuur en twee grote schermen aan weerszijden van het stuur. De Windrose EV heeft enkel camera’s dus ook daarvoor zijn schermen aanwezig in de cabine. Op de chauffeur is een kleine camera gericht. Daar is niet iedere chauffeur van gediend en het is maar de vraag of je een chauffeur met een camera in de gaten mag houden. Die chauffeur zit, weer net als bij de Tesla, op een centrale zitpositie in de cabine. Dat is een mogelijkheid, weten we van de Volta Zero, maar praktisch is het niet altijd. Bijvoorbeeld bij tolpoortjes of truckparkings. Dan moet je uit je stoel komen en naar het linkerraampje gaan om een ticket te pakken. Een deur heeft Windrose EV aan de rechterkant en kijk nou, het is net zo’n deur als bij de Tesla Semi.

Rijden maar

Na alle uitleg over de Windrose EV mogen we mee met een rit. Maar om die een beetje reëel te laten lijken, wordt er een geladen stenentrailer van H.N. Post achter de Windrose gehangen. We gaan weer even langs Renewi en wegen in totaal 29,7 kg. Het is een korte trailer en dat is maar goed ook, want met een 3-assige trekker zijn niet alle bochten makkelijk te nemen. De demo-chauffeur kan echter goed zijn weg vinden in en rond Pijnacker. Ook de snelweg nemen we even mee. De Windrose is, net als elke andere elektrische truck, stil. Deze Chinees is echter ook heel krachtig, zelfs als 30 tons combinatie. Kort mogen we zelf ook even rijden. De centrale zitpositie went snel. De schermen zijn goed afleesbaar en de cameraschermen evenzo. Achter het stuur vinden we flippers waarmee we bij lagere snelheden goed kunnen regenereren. Het is een aangename eerste kennismaking met deze Windrose.

Serieus?

Twee vragen blijven hangen. Ten eerste: wat moet je in Nederland met een 6×4 lange Amerikaanse truck? Het antwoord daarop geeft Windrose zelf al. “In het vierde kwartaal van dit jaar willen we ook een Europese 4×2 specificatie op de markt brengen. Die zal naar schatting 7,4 meter lang zijn. Omdat hij een as minder heeft, heeft hij ook minder vermogen, maar nog altijd 520 pk. Het gewicht neemt dan af naar circa 9,5 ton. Wat blijft is dat de Windrose EV zowel links als rechts een laadaansluiting heeft en klaar is voor megawatt charging”, legt Guang uit. De tweede vraag dan: hoe serieus moeten we Windrose nemen? Het bedrijf lijkt vooralsnog op zoek naar transportbedrijven om mee in zee te gaan en extra investeerders. “Dat klopt ook”, zegt Eric Gauthier. “We zijn op zoek naar partners. Investeringen hebben we nodig om een distributie- en aftersalesnetwerk op te zetten. Financieel hebben we een solide basis. We willen later dit jaar debuteren op de aandelenbeurs van New York.” Windrose is oprecht en ambitieus. Hoe die ambitie gaat uitpakken is koffiedik kijken. Het is echter een feit dat Windrose een elektrische truck met superieure specificaties in Nederland heeft laten rijden. En dat is meer dan Tesla kan zeggen.

TTM.nl kon een korte rit maken met de Windrose EV.

TEKST: ARJAN VELTHOVEN | FOTO’S: TTM.NL

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer