In 2040 moet het mogelijk zijn om met waterstof als energiebron een duurzame samenleving te laten draaien. Dat zegt waterstofpionier Hyundai. Zo ver is het nog niet, maar Hyundai liet deze week zien hoe waterstof slim kan worden ingezet. Goederenvervoer komt het eerste aan de beurt, liet Hyundai zien met onder meer het Trailer Drone concept.
Een brandstofcel als energiebron voor een samenleving zonder veel schadelijke uitstoot. Dat droomscenario voor de toekomst zagen we al vaker, en tot nu toe leek het ook enkel een droom. Hyundai heeft echter vast omlijnde plannen om echt een toekomst met waterstof te bouwen. “De brandstofceltechnologie ontwikkelt zich snel”, schetst topman Euisun Chung van Hyundai Motor Group. “De brandstofcelmodule is door de jaren heen veel kleiner geworden en in iets meer dan 18 jaar tijd 98 procent goedkoper. De modules zijn natuurlijk het hart van onze FCEV-voertuigen. Maar als je ze als Lego-blokken bij elkaar zet kunnen ze ook woningen of bedrijven van energie voorzien. In 2040 moet het mogelijk zijn om met waterstof de samenleving van schone energie te voorzien. De inzet van brandstofcelmodules zal onze samenleving veranderen, op eenzelfde manier als de industriële en digitale revoluties.”
In de auto- en truckindustrie is Hyundai al lang bezig met de brandstofcel. Het Koreaanse merk ziet bedrijfsauto’s in rap tempo een kandidaat worden om uitsluitend elektrisch te rijden. “In 2028 wil Hyundai enkel nog bedrijfsauto’s op de markt brengen die batterij-elektrisch of met een brandstofcel worden aangedreven.” Hyundai introduceert in 2023 updates van haar brandstofcelsysteem, met 100kW en 200 kW varianten. De operationele kosten zullen meer dan de helft lager zijn dan voorheen en het volume van de module zal 30 procent lager zijn. Tegelijk wordt de vermogensoutput verdubbeld”, laat Saehoon Kim, vice-president en hoofd van de Fuelcell divisie bij Hyundai zien. Die modules zullen terecht komen in personen-, maar ook de bedrijfsauto’s van Hyundai. Dus ook in de nu al succesvol geteste Hyundai Xcient Fuelcell. Daarvan zal in 2024 naast ook een versie als trekker worden gepresenteerd. En dan is het nog maar zes jaar tot 2030, het jaar waarin de TCO van brandstofcelvoertuigen even groot moet zijn als van batterij-elektrische voertuigen, zegt Hyundai. Als het gaat om de waterstofvisie van Hyundai, is de brandstofcel trouwens niet heilig. “Nee, zeker niet. Een verbrandingsmotor met waterstof is ook interessant, daar kijken onze engineers zeker naar. Alle technologie om CO2-neutraal te worden is welkom, ook bij ons”, vertelt hoofd R&D Albert Biermann desgevraagd.
Hyundai liet tijdens de online presentatie ook diverse nieuwe concepten zien. De Trailer Drone is er daar een van. “Hiermee herontwerpen we de truck en zijn aandrijflijn, maar ook de trailer”, laat Biermann zien. De Trailer Drone bestaat uit een (container)oplegger met twee losse e-Bogies, autonome voertuigen die de oplegger zowel aan de voorkant als de achterkant aandrijven en sturen, wat de Trailer Drone zeer wendbaar maakt. Omdat de waterstoftanks kunnen worden aangepast aan de vervoersbehoefte, kan een bereik van meer dan 1000 km per tankbeurt worden behaald.
De term ‘bogie’ is afkomstig uit de spoorwegindustrie. Railbogies zijn subframes van wielen die onder elke treinwagon zitten. De Fuel Cell e-Bogie zit onder de oplegger, net als een railbogie en is een volledig gesloten systeem met brandstofcelaandrijving en volledig onafhankelijke vierwielbesturing. De Trailer Drone kan zich autonoom door havenactiviteiten en krappe stedelijke omgevingen bewegen. De efficiëntie wordt verder verhoogd door de ‘Cluster Mode’ die meerdere Trailer Drones in staat stelt om samen te reizen in een trein-achtige configuratie. Dat maakt ook toepassingen in distributie en zelfs lange-afstandsplatoons mogelijk, maar vooralsnog ziet Hyundai de Trailer Drone het meest toepasselijk voor inzet in gesloten omgevingen als havens en luchthavens.
De brandstofcel e-Bogie is niet exclusief voor de Trailer Drone en is geschikt voor een brede inzet, zoals grondlogistiek, bouw, brandbestrijding en rampenbestrijding. Het is een multifunctioneel platform, geschikt voor verschillende doelstellingen – allemaal zonder uitstoot en autonoom opererend. Een voorbeeld daarvan is een e-Bogie als basis voor een Rescue Drone, zoals te zien in de bovenste video.
Het H Moving Station kan EV’s, FCEV’s maar ook huizen voorzien van nieuwe energie. De RHGV zien we bij zustermerk Kia (video hierboven) en levert dan weer stroom stroom aan voertuigen die dringend hulp nodig hebben in afgelegen, off-road gebieden. De draagbare lader voor elektrische voertuigen levert gelijktijdig 1-fase 220V en 3-fase 380V stroom.
Bekijk de totale presentatie Hydrogen Wave hieronder