De Europese Unie gaat beter toezien op het lot van EU-werknemers die zijn uitgezonden om tijdelijk in een ander EU-land te werken. De EU-lidstaten willen voorkomen dat dergelijke gedetacheerde arbeiders nog langer worden onderbetaald of zwart werken. De richtlijn die de EU daar over afsprak geldt ook voor de transportsector.
”Het is een belangrijke stap in de strijd tegen schijnconstructies en uitbuiting, aldus minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken maandag in Brussel over het besluit. De meeste lidstaten schaarden zich achter de voorstellen. ”Gelijk loon voor gelijk werk in het land waar je werkt, dat moet het uitgangspunt zijn in Europa”, aldus Asscher.
EU-werknemers in de bouw bijvoorbeeld kunnen voortaan stappen ondernemen tegen het bedrijf (opdrachtgever) in het land waar ze tijdelijk werken. Ook gaan inspectiediensten meer en sneller informatie uitwisselen. Controles blijven in handen van de landen zelf.
In Nederland werken naar schatting ruim 100.000 gedetacheerde EU-burgers, voor een aanzienlijk deel grenswerkers. Voor de hele unie gaat het om zo’n 1,2 miljoen burgers. Daarvan werkt een kwart in de bouw.
Tijdens de Raad is verder afgesproken de controlemogelijkheden op werkgevers te vergroten. Zo komt er een mogelijkheid om een ander Europees land te verzoeken inspectie te doen naar een bepaald bedrijf. Ook zijn er afspraken gemaakt over het tegen gaan van postbusondernemingen en wordt er meer informatie gedeeld over de arbeidsvoorwaarden die binnen een bedrijf gelden. Buitenlandse detacherende bedrijven worden verplicht arbeidsvoorwaarden beschikbaar te maken en de sociale partners kunnen informatie opvragen bij andere lidstaten.
Over de extra maatregelen tegen de sociale fraude is 1,5 jaar gedebatteerd. Behalve Groot-Brittannië waren vooral enkele Oost-Europese landen tegen. De voorstellen gaan nu naar het Europees Parlement.
In Nederland gaat de berichtgeving vooral over werknemers in de bouw. Minister Asscher verzekerde maandagavond op Twitter dat de richtlijn ook de positie van buitenlandse werknemers in het transport moet verbeteren. “De richtlijn geldt voor alle sectoren. Ketenaansprakelijkheid alleen voor de bouw, maar lidstaten mogen zelf verder gaan. Dat gaat Nederland ook doen.”
[…] Lees en bekijk via VIDEO – EU-richtlijn tegen sociale dumping – TTM.nl. […]