Ga naar hoofdinhoud

Explosieven Opruimingsdienst ruimt de bommen op met een MAN TGE

In opdracht van het Ministerie van Defensie heeft MAN Truck & Bus in nauwe samenwerking met inbouwspecialist VETH Automotive vijftien nieuwe IED-voertuigen op basis van de MAN TGE 5.160 afgeleverd. Deze speciale TGE’s zijn op 9 oktober j.l. officieel in gebruik genomen door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD).

Opnieuw toont de MAN TGE zijn veelzijdigheid. In opdracht van het Ministerie van Defensie zijn vijftien exemplaren ingericht als IED-voertuig voor de Explosieve Opruimingsdienst Defensie. De voertuigen worden door heel Nederland ingezet tijdens oefeningen en operaties waarbij geïmproviseerde explosieven (IED) worden onklaar gemaakt en geruimd. Speciaal voor deze taak zijn alle vijftien TGE’s uitgerust met onder meer een Telemax-robot, die vanuit het voertuig over een bereik tot 300 meter op afstand bediend kunnen worden.

Alle vijftien voertuigen van de EODD zijn identiek. De extra lange (L4) en extra hoge (H4) TGE’s worden aangedreven door een 120 kW sterke biturbo viercilinder dieselmotor in combinatie met een volautomatische 8-traps transmissie. Dankzij de dubbellucht achteras zijn ze geschikt voor een bruto voertuiggewicht van 5 ton GVW.

De IED-voertuigen zijn het resultaat van een nauwe samenwerking tussen MAN Truck & Bus en VETH Automotive. Steven Heersma, CEO van VETH Automotive: “Bij het opstellen van de aanbesteding heeft de opdrachtgever ons een uitgebreid Programma van Eisen overlegd. Bij de uitwerking van dit PvE stelde MAN Truck & Bus zich zeer flexibel op, door actief mee te denken over de juiste oplossingen en het leveren van de gewenste opties. Dankzij de effectieve ruimte die de MAN TGE te bieden heeft, was de inbouw van onze modulaire inrichting uitermate gemakkelijk.”

Het Ministerie van Defensie, is vol lof over de nieuwe IED-voertuigen die door MAN Truck & Bus en VETH Automotive geleverd zijn. Enkele maanden geleden zijn de eerste exemplaren al in gebruik genomen waarbij de riante werkruimte, de goede stahoogte en de uitstekende prestaties werden genoemd als zeer positieve eigenschappen. Inmiddels zijn alle vijftien voertuigen officieel overhandigd. Dertien exemplaren zijn in Soesterberg gestationeerd voor gebruik door de Grondgebonden Compagnie. De twee andere voertuigen staan geheel ter beschikking voor de Maritieme Compagnie van de EODD in Den Helder. De EODD zal over een periode van tien jaar gebruik blijven maken van de IED-voertuigen. Voor het onderhoud tijdens deze periode heeft Defensie gekozen voor een onderhoudscontract van MAN Financial Services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer