Bedrijven hebben in 2022 meer geïnvesteerd in innovatieve milieuvriendelijke technieken die in aanmerking komen voor belastingvoordeel, in totaal zo’n 4 miljard euro. Dit blijkt uit het jaarverslag MIA\Vamil dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) publiceert. Uit het jaarverslag blijkt ook dat er voor 307 elektrische en waterstofvrachtwagens 91,7 miljoen euro aan subsidie is verstrekt en geïnvesteerd.
Meer dan de helft van het totaal aantal aanvragen betreft investeringen in duurzame mobiliteit. Uitschieter is de elektrische bestelauto (2.693 meldingen met een gemeld investeringsbedrag van 220 miljoen euro). Voor de elektrische of waterstofvrachtwagen (code G 3116 op de Milieulijst van RVO), werden in 2022 213 aanvragen gedaan voor in totaal 307 voertuigen. Het totaal aangevraagde bedrag is 91.739.705 euro. Het totale fiscale voordeel kwam uit op 6.569.136 euro.
Het totaal gemelde investeringsbedrag voor duurzame mobiliteit is met 954 miljoen euro lager dan in 2021. Dit komt hoofdzakelijk doordat elektrische personenauto’s inmiddels zodanig gangbaar zijn dat deze sinds 2022 niet meer onder de MIA\Vamil vallen.
Innovatieve en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor fiscaal voordeel via de MIA\Vamil staan vermeld op de Milieulijst. Dit is een lijst met meer dan 300 van deze technieken die jaarlijks wordt aangepast. Of een bedrijfsmiddel nieuw op de Milieulijst verschijnt, hangt af van verschillende criteria: een bedrijfsmiddel moet een aanzienlijke milieuverdienste hebben, boven de wettelijke norm, en ook innovatief zijn (en daarmee vaak duurder ten opzichte van het gangbare alternatief in de branche). Het indienen van een voorstel voor de Milieulijst 2024 is nog mogelijk tot uiterlijk 15 juni.
De Vamil biedt de mogelijkheid tot 75 procent van een investering op een willekeurig moment af te schrijven. Door af te schrijven in het jaar waarin dat het beste uitkomt, vermindert de fiscale winst. Ondernemers hoeven in het jaar dat zij meer afschrijven minder inkomsten- of vennootschapsbelasting te betalen. Met de MIA profiteren ondernemers van een extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst. De aftrekpercentages voor de MIA bedroegen in 2022 45 procent, 36 procent of 27 procent. Als een ondernemer naast de Vamil ook gebruikmaakt van de MIA kan het netto-voordeel in 2022 oplopen tot ruim 14 procent van het investeringsbedrag.
De MIA\Vamil regelingen gaan voor emissievrije trucks eigenlijk verder waar de subsidie AanZET ophield. Deze specifieke aanschafsubsidie voor elektrische en waterstoftrucks, groot dertig miljoen euro, was binnen één dag op.